top of page

harkaçtığı konağı, kadirli/osmaniye, 2023

DSC_0026.JPG
0979.JPG
MRAJ4647.JPG
DSC_0765.JPG
6092ab7d15681.png
WKXA8772.JPG

İŞVEREN: T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI OSMANİYE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

 

Kültür Bakanlığı'nın 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası hibe kapsamına aldığı konak yapısının rölöve, restitüsyon, restorasyon ile mühendislik projeleri Kharit Mimarlık tarafından 2023 yılında hazırlanmıştır.

 

EKİP: 

Mimari Koruma: Tuğba Günay (Y. Mimar Koruma Uzmanı), Nurgül Tunç (Mimar)

Mühendislik Projeleri: O. Mete Işıkoğlu (Yüksek İnşaat Müh.), Ömür Özger (İnşaat Müh.), Salih Sipahioğlu (Makine Müh.), Selim Sipahioğlu (Elektrik Müh.), Evren Gümüş (Jeofizik Müh.)

Tarihsel Araştırma: Emine Çabuk (Sanat Tarihçi)​

vaziyet.jpg
BATI.jpg
DOGU.jpg
KUZEY.jpg
ZEMIN.jpg
1.KAT.jpg

Osmaniye ili, Kadirli ilçesi, Harkaçtığı Köyü, 191 ada 2 parselde yer alan konak yapısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 29.04.2021 gün ve 1320 sayılı kararı ile tescillenmiştir. Tescil belgesinde  yapının yapım tarihi 1830 olarak belirtilmesine rağmen, hazırlanan Sanat Tarihi Raporunda elde edinilen bilgilere göre 1865-70 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

​Yapının tescil fişine ve IV. Uluslar Arası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri Sempozyumunda yer alan bilgiye göre yapı, 1830’lu yıllarda yapılmıştır. Mal sahiplerinden edinilen bilgiye göre yapıyı yaptıran kişi Müftüzade Mehmet Efendi dir. Halk arasında Tevfik Bey’in konağı olarak da bilinen yapının kitabesi ise, günümüze kadar gelememiştir.

Mehmet Karamüftüoğlu tarafından yaptırıldığı bilinen Karamüftüler Konağı, yaklaşık 2.500 m2 bir parsel içinde, zemin+ 1 katlı 800 m2 lik bir oturuma sahiptir. Yapının avlusunu çevreleyen yaklaşık 2, 2,5 m yüksekliğinde moloz taş, yığma tekniğinde yapılmış avlu duvarı yer almaktadır. Orta sofalı plan şemasına sahip olan yapının zemin katı, yığma moloz taş duvar, birinci kat ise; ahşap karkas arası taş duvar örgü sistemine sahiptir.

​Yapının 1930 ve/veya sonrası dönemde iç mekanda hela ve banyo ihtiyacından yapının müdahale gördüğü düşünülmektedir. Özgününde avluda bulunan hela yapısı üst kat doğu cephe çıkmasına eklenmiş olabilir. Özgünde yine dolap içinde ve oda içinde çözülen gusülhanelere ek yapının batı cephesindeki çıkmasına banyo eklendiği düşünülmektedir. Yaşayan sahiplerinden alınan bilgiye göre üst katta banyo ve tuvaletin varlığı kesin olarak bilinmektedir.

KES2.jpg
KES1.jpg
GUNEY.jpg
  • LinkedIn
  • Instagram

© 2025 Kharit Mimarlık / Tüm Hakları Saklıdır

bottom of page